diumenge, 12 de febrer del 2012

Propostes de la FavpSantFost al Pressupost 2012

Dilluns 6 al vespre, l’equip de govern santfostenc (IUSF i CiU) explicava en una sessió oberta a la ciutadania la proposta de pressupost municipal per a 2012 que portarà al ple municipal del 14 de febrer i que compta amb un import d’uns 11,6 milions. Es demanaba participació.


La Federació d´AAVVSF ha presentat, mitjançant la web de l´Ajuntament, les sigüents propostes.

1ª La presentació del pressupost 2012, sent aquesta, qualitativament molt millor que anys precedents, amb major informació de xifres i conceptes, amb sol·licitud d'expressa d'idees i suggeriments per a desenvolupar-lo, respon segurament a emprendre un camí cap al que es denomina “Pressupostos participatius” procès d'aplicació molt estès en moltes administracions, i posarém com exemple pròxim, un nostre: les actuals Comissions de Cultura i de Festes, en la qual estem treballant des de fa uns mesos, responen bé a criteris d'administració i gestió pels propis veïns i representants d'Entitats i Associacions del poble, a un mínim, per no dir, minso pressupost econòmic municipal, com entenem, correspon a un moment delicat de la situació.

Enllaçem aquí amb la sigüent proposta: per què no disposar d'un procés o organització similar per a l'explotació d'alguna part de major importància del pressupost, com experiència pràctica de Participació Ciutadana “en majúscules” del pressupost actual?

Entenem en majúscules com participació oberta a la població, amb dades, agenda, calendari i objectius concrets, a través d'un procés formal i moderat, per exemple, per la Regiduria d'Hisenda, en sessions de treball reals. Això va més enllà d'una sessió informativa amb sol·licitud i/o aportació de sugeriments i propostes.

2ª.- Seria desitjable disposar d'una còpia de la presentació de l´Ateneu o document similar per l'interès didàctic expressat en l'exposició de conceptes, juntament amb l'extracte comptable del mateix per a conèixer els valors del mateix, com correspon a una transparència informativa.

3ª.- Després de diversos anys sense efectuar treballs de manteniment d'algunes infraestructures i equipaments, carrers, voreres, parcs i jardins de moltes zones de la població, lamentam que no es dediquin unes partides específiques a tal fi per a una llista consensuada de prioritats, considerant que l'abandó és progressiu i en conseqüència el seu cost futur.

4º.- “En 2012 no haurà Inversions”. És una decisió justificada al moment delicat de la situació. Malgrat aixó, hem de reconèixer l'impuls i decisió municipal en llençar endavant, fins avui, projectes molt importants, per damunt fins i tot de consideracions o inconvenients finançers inicials. Alguns exemples: d´entre uns altres, disposem d'un esplèndid Auditori dotat de Biblioteca i d´altres espais d'ús públic. El Casal de Mas Cantí, al costat del recent de Casa Bastinos, dues grans infraestructures de serveis per a la població. Tres grans espais o pavellons esportius, uns altres no menys importants, com Escoles, Institut, Centre d'Atenció Primària i els quals es troben en cartera, com el Mercat Municipal.

Dons bè, per a quan un camí com cal per als vianants, per no dir, un carrer protegit de la perillositat de la carretera, que uneixi els veïns de la Conrería, Colònia Bosc, Mas Corts, Mas Llombart, Can Matanças.... amb la resta de la població i viceversa, per a facilitar el trànsit i gaudir mijor d'aquestes infraestructures, millorant la cohesió social de tota la població?

5º.- Creiem que ara més que mai, és necessària incrementar la participació ciutadana en les decisions municipals per a comprendre mijor les situacions i solucions de crisis. Per exemple, el nostre deute públic, gestionada pels nostres representants en el municipi, no ha de justificar directament l'aplicació de retallades en l'atenció a les persones. Aquest deute, és de caràcter financer que davant qualsevol dificultat, podrà ser refinanciada al seu venciment o de altra manera, mentre que la situació de determinades circumstàncies familiars mereixen una atenció inajornable. Entenem que aquestes ajudes ho han de ser especialment per a assumptes i circumstàncies clarament competencials.