dissabte, 1 d’octubre del 2011

El deute públic i l'atenció a les persones.

El creixent deute pública està produint significatives retallades fonamentalment en aspectes socials que afecten en l'atenció a les persones degut als greus desajustaments entre els ingressos i les despeses en els comptes del conjunt de l'estat, les autonomies i els ajuntaments, sent aquests últims, els protagonistes més directes en les relacions amb els ciutadans que acudim a sol·licitar qualsevol necessitat i ajuda de protecció pública encara que en ocasions, aquestes no siguin de competència estrictament municipal. El nostre ajuntament no és una excepció, veient-se també obligat a restringir ajudes que disminuïxen determinades prestacions creant en ocasions, serioses dificultats als veïns.

La Federació d'Associacions Veïnals de Sant Fost està molt sensibilitzada per aquestes situacions i per exemple, va declarar recentment la seva postura davant les retallades en Sanitat, sol·licitant al Govern de Catalunya una defensa de la sanitat pública, fent arribar a la Presidenta del Parlament la M.H. Sra. Núria de Gispert un manifest en contra d'aquestes retallades acompanyat per més de trescentes signatures de veïns del nostre poble.

També creiem que ara més que mai, és necessària incrementar la participació ciutadana en les decisions municipals. El deute públic dels veïns de Sant Fost, gestionada pels nostres representants en el municipi, no ha de justificar directament l'aplicació de retallades en l'atenció a les persones. Aquest deute, és de caràcter financera que davant qualsevol dificultat, podrà ser refinanciada al seu venciment o de altra manera, mentre que la situació de determinades circumstàncies familiars mereixen una atenció inajornable. La socorreguda frase "no hi ha diners" no respon a una realitat absoluta, creiem que es troven davant d´una situació de prioritats.

La Federació veïnal ha sol·licitat formalment al nostre Ajuntament la participació habitual i amb normalitat en els plens municipals per a fer costat amb el Consistori i la resta d´agents interessats a fi de fer propostes, treballar amb transparència i compartir compromisos que facilitin l'harmonització de polítiques de protecció a les persones i la cohesió social. Esperem resposta favorable i aprofitem per a convidar de nou a les associacions i entitats de Sant Fost a unir-nos per tal de poder ajudar millor al desenvolupament del nostre poble.


Total del deute i terme mitjà per habitant. És deute financer, aquella amb entitats financeres i no inclou la de proveïdors/creditors.
Font: Banc d'Espanya per al deute de cada any. INE per a la població.

Agustí Gil
President FavpSantFost